Ağınlı merhum hemşehrimiz Fethi Gemuhluoğlu, “önce teklif, sonra tenkit!” derlerdi.

Bu köşemizde bizler, tenkitlerle değil, “tekliflerle…” geliyoruz!

Tekliflerimiz, Ağın İlçesinin sosyal analizleriyle birlikte düşünülen teklifler.

Artık İlçenin Kaymakamı, Belediye Başkanı, STK’ları, aksaçlıları bir araya gelmeliler.

Ağın İlçesinde en büyük kan kaybı, ‘önü alınamayan göçlerdir!

2020 Yılı Ağın İlçesinin toplam nüfusu, “2 bin 556…” Bir önceki yıla (2019) göre, ’70 kişi’ azalmış!

Şemsettin Sami (1850-1904) “Kamûs’ül A’lam” isimli eserde Ağın İlçemizden şöyle bahsedilir;

“Mamurat-ül Aziz (Elazığ) sancağında Eğin İlçesine bağlı bir bucaktır. 52 köyden oluşmuştur!”

1880’li yıllarda bünyesinde, “Medrese…” bulunan önemli ‘eğitim merkezi’

Ağın, yüksek bir kültür, moral ve de irfan ocaklarının tüttüğü, ‘bilgeler yurdudur’

Ağın 1954 yılında Elazığ’a bağlı İlçe olacaktır. Ağın İlçesinin 1965 tarihinde Nüfusu, “7 bin 552” dir.

O yıllarda, ‘kırsal ağırlıklı…’ gayet canlı, dinamik bir nüfusa sahiptir.

1997 yılına gelindiğinde; Ağın İlçesinin 16 köyü bulunmakta. İlçenin 1997 nüfus sayımına göre 2 bin 103’ü İlçe merkezinde olmak üzere toplam nüfusu 3 bin 198’dir.

Elazığ İl merkezine 77 km uzaklıkta bulunan Ağın İlçesi, Yüzölçümü 268 km2, rakımı, 955-1005 metre arasında değişmekte, Keban Baraj Gölüne kıyı şeridi 70 km’dir. Şöyle düşünebiliriz, “bir sahil kenti!” görünümümdedir.

2015 yılında Türkiye’nin 4. Büyük Asma Köprüsünün yapılmasıyla Ağın İlçesi, 1974’lerden beri devam edegelen feribot çilesinden kurtulacaktır.

Ağın İlçemiz, Karasu Vadisine açılan kapısı… Ağın İlçemiz,  Keban Barajıyla birlikte en verimli toprakları sular altında kalıyor… Bir şey var ki, “Ağın bir sayfiye kentine dönüşüyor!”

Ağın İlçesi, Eğitim Tarihimizin, ‘en müstesna İlçesi…’ Tarihi boyunca Türkiye’ye muallim yetiştiren İlçemiz… Eğitilmiş insan gücünde, “Türkiye’de ilk sırada…” Ağın İlçesi, sadece Elazığ İlimizin değil; Türkiye’nin, ‘edebi muhitidir…’

Bir türlü önünü alamadığımız, “ACIMASIZ GÖÇLER…” Artık bu göçlere şöyle veya böyle, ‘dur’ demenin zamanı geldi! Nasıl ‘dur…’ diyeceksiniz? İlçeye, ‘Katma değer’ sağlayacak yatırımlarla!

İlçeye, ‘istihdam sağlayacak yatırımlarla…’ Bunda da, ‘devlet-millet işbirliği…’

Öncelikle, Fırat Üniversitemize bağlı; “Meslek Yüksek Okulu…” Bir asır öncesinde, Ağın İlçesinde; “Medrese Eğitimi…” var! Ağın, bir asır öncesinin, ‘ilim, irfan, kültür merkezi…’ Anadolu Coğrafyamıza, ‘muallim…’ yetiştiren nadir İlçemiz!

Ağın İlçemize, “Meslek Yüksek Okulu…” açılması konusunda; F.Ü. Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Göktaş’ın konuya sıcak bakacaklarından eminim.

Ağın İlçemizin dört incisi biliniyor; “badem, leblebi, üzüm ve nar…”  Gelecekte, Elazığ Şehrimizin de, “marka değer ürünleri…” arasında yerini alabilir. Öncelikle, en büyük ihtiyacımız; “yetişmiş insan gücü…”  Ağın İlçemizde, “Doğal Gıda Ürünleri M.Y. Okulu…” açılmalıdır. Bu okulun kendi bünyesinde; “araştırma enstitüsü…” yer alabilir. Ağın İlçesi son yıllarda; ‘Badem Üretiminde… İlçe ekonomisine önemli bir Katma Değer sağlamaktadır.

Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü,  AR-GE çalışmalarıyla Kayısıdan 20 civarında ürün üretmiştir… Kayısının dış pazarlardaki KATMA DEĞERİNİ de artırmıştır.

Tarımın endüstrileşmesinde Üniversitelerimizin önemli roller üstlenebileceğini unutmayalım.

O sebepledir ki, ‘eğitim…’ diyoruz. Ağın İlçemizin stratejik hedefleri arasında;  F.Ü. bağlı M.Y. Okulu ile bütünleşecek olan;  “Anadolu Meslek Tarım Lisesi…” Ağın İlçemizde açılmalıdır. 

Ağın İlçemize öncelikle yakışan nedir; “Eğitim, Kültür, Sanat ve Turizm alanında yatırımlar…”  Özellikle ve öncelikle, “Eğitim ve Turizm…” Bu bir tekliftir, bu bir çağrıdır.

Toprak, ‘emek ister, tohum ister, gönül ister…’ Toprak, ‘birlik ister, dirlik ister, sevda ister…’

Her Ağınlı, doğduğu İlçesine; SILA-I RAHİM YAPMALIDIR!

Ata Ocakları için artık, ‘kafa yormanın zamanıdır’ Ağın için mutlaka, ‘İSTİHDAM’ diyoruz!

Ağın İlçemiz için İllaki, “Tarım Endüstrisine…” yönelmek! İlçemizde, “KOOPERATİF KÜLTÜRÜNÜ” yaygınlaştırmak! ‘TARIM İŞLETMELERİNE…’ yönelmek.