Ankara’da yıllardan beridir başarıyla faaliyet gösteren Elazığ derneklerinin bir araya gelerek 2018 yılında kurdukları, Elazığ’dan bizim de (5) ilçenin dernekleri olarak, daha sonra üye olduğumuz Elazığ Federasyonu, yeni adıyla ELAZIĞ DERNEKLER BİRLİĞİ FEDERASYONU (ELBİRFED) 19 Mart 2022 Cumartesi günü 2. Olağan Genel Kurul toplantısını gerçekleştirdi.

   Bu toplantıya, Elazığ Üst Kurul Delegesi olarak katılmaktan ve ELBİRFED’in kıymetli üyelerinin heyecanını paylaşmaktan son derece mutlu olduğumu belirtmek istiyorum.

   Çok değerli hemşehrimiz Prof. Dr. Haşim Çakırbay ve ekibinin, federasyon yönetiminde, başkentte olmanın yüklediği ilave sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerini görmek ve temsildeki niteliklerine, meselelere bakıştaki ufuk zenginliklerine, kucaklayıcılık, kararlılık ve heyecanlarına yakından tanıklık etmek, huzur ve güven vericiydi.

   Doğdukları ve ilk defa havasını teneffüsle hayata gözlerini açtıkları topraklara olan vefa duygularını ifa eden ELBİRFED’in yönetici ve üyelerinin samimi duyguları karşısında saygılarımı ifade ediyor, Elazığ için atacakları her doğru ve olumlu adımda sonuna kadar yanlarında olacağımı bildiriyorum.

   Memuriyetteki görevlerim nedeniyle, Elazığ dışında bulunduğum dönemlerde, Elazığlı olmanın itibarını ve gururunu görmüş ve yaşamış biri olarak, bugün Türkiye’nin birçok ilinde ve ilçesinde hemşehrilerimizin kurdukları dernek ve federasyonlarla Elazığlılık meşalesini yakmış olmalarından duyduğum hazzı ve memnuniyeti anlatamam.

   Elazığ dışındaki derneklerimiz, bulundukları yerde, sadece bir buluşma adresi, kucaklaşma ve hasret giderme mekânı olarak kalmıyor; kültürümüzün, musikimizin, folklorumuzun, tarihî ve turistik değerlerimizin tanıtılmasına hizmet ediyorlar. Son yıllarda düzenledikleri Elazığ günleri ile esnafımızın bize ait ürünleri tanıtmasına ve pazarlamasına imkân hazırlıyorlar. Bu faaliyetlerin organizasyonu ve aksamalara neden olmadan gerçekleştirilmesinin kolay olmadığının bilincindeyiz.

   Derneklerimizin, birer Sivil Toplum Kuruluşu olarak; eğitici, sosyal ve kültürel çalışmalarının yanında, Elazığ’ımızın önemli ve köklü sorunları karşısındaki duruşları ve tavırları da son derece önemlidir. Ancak, bu konuda çok etkili olduğumuz, inisiyatif alarak yaptırım gücümüzü yeterince gösterdiğimiz söylenemez.

   Derneklerimizin, Elazığ ile ilgili sorunlarda, daha çok sorumluluk almasını istiyoruz. Kırıp dökmeden, ama yeri geldiğinde en net ve kararlı duruşlarını göstermelerini bekliyoruz.

   01 Mart 2022 tarihli “Neden Olmuyor “ başlıklı yazımda sıraladığım, yıllardan beridir kangrenleşmiş sorunlarımız var. Çimento fabrikasının şehir dışına taşınması, Uluova ve Kuzova’nın suya kavuşturulması, Harput ve Hazar’ımızın ayağa kaldırılması konularında bir ümitsizlik ve karamsarlık hali çökmüşken, ortaya çıkan belki de Elazığ’ın kaderini değiştirecek olan, maden yataklarımızdan yeterince faydalanamayacağımız endişesi toplumda yaygın kanaat halini almış bulunmaktadır.

   Elazığ dernekleri; Türkiye’nin her köşesinden verecekleri ortak ses ile Elazığ’ı, üzerine ölü toprağı serilmiş halden kurtarmayı birinci hedef olarak görmeli ve bu konuda yoğunlaşmalıdırlar.

   İnanıyorum ki, ELBİRFED başkentte bulunmanın avantajını kullanarak ve her biri mesleğinde yetkin ve etkili hemşehrilerimizin de desteklerini alarak, önümüzdeki dönemde Elazığ’a karşı bu ilgisizliği ve umursamazlığı gidermenin yolunu bulacaktır.

   Ankara’daki iş insanlarımızın ve hemşehrilerimizin ortak bağışları ve katkılarıyla ELBİRFED’in Ankara’nın en merkezî yerlerinden Turan Güneş Bulvarı üzerinde, mülkiyeti kendisine ait olan bir binaya kavuşturulması, başlı başına büyük ve kalıcı bir hizmet olmuştur. Elini taşın altına koyan, fedakârlıkta bulunan herkesten Allah razı olsun.

   Federasyonumuz yöneticilerinin teklifi ve genel kurulumuzun onayı ile yeni seçilen ELBİRFED Yönetim Kurulu’nda görev almış olmaktan onur duyduğumu belirtmek istiyorum.

   Genel kurul toplantısında yaptığım konuşmada da ifade ettiğim gibi, “ortak paydamız Elazığ” olduğu sürece, aramızda ayrık otlarının yeşermesine fırsat vermeyeceğiz.

   Yaşantıları, karakterleri ve insanî meziyetleriyle bize “Elazığlı olmanın onuru”nu miras olarak bırakan büyüklerimizi rahmet ve minnetle anarken, daha güzel, daha huzurlu bir Elazığ’da buluşmayı  ümit ediyor ve diliyorum.