Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, iki yılını dolduruyor. BM İnsan Hakları İzleme Misyonunun 7 Şubat’ta yayımladığı verilere göre, savaşın başından bu yana Rusya’nın saldırıları sonucu ülkede 579’u çocuk, 2 bin 992’si kadın toplam 10 bin 378 sivil öldürüldü. Yaralı sayısı ise 19 bin 632 oldu. Ülkenin geniş bir kesimi Rus birliklerinin kontrolüne geçti. Kısa bir süre önce; ülkenin doğusundan çekilen Ukrayna ordusu geride 850 ile 1000 arasında askerini esir olarak bıraktığı iddia ediliyor. Ukraynalı yetkililer 500 bin kişiyi seferber etmek isterken yüzlerce deneyimli askerin esir düşmesi daha fazla asker toplama çabalarını zorlaştırıyor. 10 milyondan fazla Ukraynalı evlerini terk ederek ülke dışına kaçtı. Birçok yerleşim yerle bir oldu. Savaşın yol açtığı zarar bir yana, ülkede yaşam zorlaştı. Evler ve mahalleler yıkıldı. Yaşam adeta durdu. Çocukların oynadığı sokaklar enkaz yığınları haline döndü. 

Benzer görüntüler İsrail-Filistin savaşında da yaşanıyor. Gazze’de korkunç bir tablo var. Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail’in 7 Ekim’den günümüze kadar devam eden ağır ablukası ve bombardımanı sonucu bugüne dek yaklaşık 30 bin kişi öldü. Bunların en az 12 bininin çocuk olduğu bildiriliyor. Ayrıca enkaz altında halen binlerce ölü olduğu ve yaralı sayısının ise 70 bini aştığı açıklanıyor. 2 milyona yakın Filistinli açlık ve hastalıkla mücadele ediyor. Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), Gazze Şeridi’nin kuzey bölgelerine gıda yardımlarının durdurulduğunu duyurdu. WFP, büyük oranda tahrip olan Filistin bölgelerine, şartlar yeniden güvenli bir dağıtım imkânı sağlayana kadar gıda yardımı yapılamayacağını bildirdi. Tam bir kaos ve şiddetin hâkim olduğu bölgede sivil düzenin tamamen çökmüş olduğu ve çaresizlik yaşandığı bildiriliyor. Filistinli onlarca çocuk, yaşanan gıda kıtlığını “yiyecek istiyoruz” yazılı pankartlarla protesto etti. Uzun süredir abluka altında kalan Gazze’de yaşam her geçen gün ağırlaşıyor. Yoğun bombardımanlardan etkilenen nüfusun büyük bir çoğunluğunun yerleşim yerlerini terk ettiği açıklanıyor. Güney Afrika’nın, Uluslararası Adalet Divanı’na İsrail’e karşı açtığı “soykırım” davasına rağmen savaş devam ediyor. 

Ukrayna ve Gazze’de süren savaş, Rusya ve İsrail’in acımasızca yağdırdığı bombalarla, çoluk çocuk, kadın-erkek ayrımı yapmadan devam ediyor. Bu savaş nedeniyle milyonlarca Ukraynalı ve Gazzeli sivil evlerini terk etmek zorunda kaldı. Her iki savaşta da ufukta ateşkes görünmüyor. Bir tarafta bu insanlık dramı yaşanırken dünyanın bu savaşlara seyirci kaldığını görüyoruz. Dünyanın haklı ve haksız ayrımı yapmadan, çözüme insani açıdan bakarak artık bu savaşları bir an önce sonlandırmasını ümit ediyoruz. 

Bir taraftan Lahey’de Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’e karşı açılan davada yapılan işgalin uluslararası hukuka aykırılığı dile getirilirken diğer taraftan Birleşmiş Milletler’in bu savaşı bitirmek için niye daha aktif olarak devreye girmediğinin sorgulama zamanı geldiğine inanıyoruz.