Türk kültüründe toprak kutsaldır. Toprak doğurucu, besleyici ve doyurucudur. Toprak “Vatan”dır. O yüzden “Toprak Ana”  deriz. Ancak, toprağı, arzı, yeri, coğrafyayı yani bir “Belde”yi “Yurt” yapanlar o beldenin insanlarıdır. Yoksa arazi, toprak, coğrafya yurt olmaz.

Beldenin insanları, genel insanlık kültürü ve mensup oldukları milletin kültürü yanında, kendi “Yurt”larında kendilerine has bir kültür oluştururlar.

İşte “Bölge Mahallesi” Elazığ’ın önemli beldelerinden olan bir yurt. O beldeyi, o mahalleyi “Yurt” yapan, elbette, orada yaşayan “Bölge Mahalleli” insanlar. Mübarek insanlar.

Ağabeyim Bünyamin EROĞLU’nun vefatının 4. yıldönümünde, mutad olduğu üzere, Memleketim Elazığ’daydım.

Dostlar sağ olsun yine bizleri yalnız bırakmadılar.

Ankara’ya döndükten birkaç gün sonra da Sami Baba namlı Sami YETGÜN’ün vefat haberiyle tekrar memlekete döndüm. Böyük Abe’ye de, Sami BABA’ya da rahmet olsun.

Gerek Böyük Abe’nin vefatının yıldönümünde, gerekse Sami BABA’nın Bölge Camii’ndeki cenaze töreni ve taziyesinde Elazığ’daki dostları görmek nasip oldu. İki Merhum da hayatta olan arkadaşları bir araya getirdiler.

Bölge Camii hem güzel, hem de hüzünlü hatıralarımızın geçtiği bir mabet olup, Adını, Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü’nden almıştır.

Rahmetli Babam Mehmet EROĞLU, uzun bir süre ve ölünceye kadar Bölge Camii Derneği’nin Başkanlığını yapmış; güzel hizmetler vermişti. Bu arada Bölge Mahallesi adıyla namlı, eskiden Yenimahalle’ye bağlı olan Üniversite Mahallesi’nde, Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü’nün çevresindeki mahallelilerimizin çocuklarıyla birlikte Kur’an Kursu Binası’nın inşaatında ücretsiz olarak çalışmıştık. Bu kurs aynı zamanda bizim dinî eğitim aldığımız bir mahfildi. Bölge Camii’nde müezzinlik yapmayanımız, ezan okumayanımız neredeyse yok gibidir.

Recep Hoca, Fikri Hoca, Yusuf Emre Hoca, Cuma Hoca, Müezzin Selahattin Hoca bizim değerli Hocalarımızdı.

Evet Bölge Camii Hem o günleri, hem de Bölge Mahallesi’nin nur yüzlü insanlarını hatırlattı.

Bu insanlardan yaşayan ve takati olanları Sami BABA’nın cenaze töreni ve taziyesinde gördüm. Ak saçlılar, beli bükülmüşler, yılların eskitemediği delikanlılar oradaydı.

Yavuz Hoca (Mehmet YAVUZ), Pala Zeki, Camcı Mustafa, Kör Mısto (Mustafa KIRTEPE), Galip BELHAN, Reşit EFLATUN gibi, gül yüzlü dostlar…

Bölge Mahallesi (Bugünkü Üniversite Mahallesi) eskiden Yenimahalle’ye bağlıydı. Yani Bugünkü Yenimahalle ile Üniversite Mahallesi bütündü.

Bölge Mahallesi’nin birinci kuşağı, yani bizim babalarımız, genellikle Karayolları, DSİ, Orman Bölge Müdürlüğü gibi resmî dairelerde işçi veya memur olarak çalışırlardı. Onların çocukları olan ikinci kuşaktan ise aralarında Rektör olarak görev yapmış Akademisyenler, Öğretmenler, Milletvekilleri, Subaylar, Astsubaylar, Veteriner Hekimler, Hakimler, Doktorlar ve Bürokratlar çıktı.

Bölge Mahallesinin bir özelliği de çok sayıda futbolcu yetişmiş olmasıydı. Mastarspor’un yarı kadrosu neredeyse bu mahallinin insanlarıydı.  Kolo Yusuf (Yusuf EROĞLU), Kılo Mısto (Öğretmen Mustafa Güler), Talat EFE, Kör Mısto (Mustafa Kırtepe-DSİ’den Emekli), Küçük Alattin AYDOĞMUŞ, Rıdvan AYDIN (Rıdoloviç), Bünyamin EROĞLU (Böyük Abe), Melek Mahmut (Mehmet Mahmut), Kaleci ‘Tarık Akan Ahmet’ (Ahmet DURMAZ), Selçuk TELLİ (Öğretmen), Yavuz DERİN (Kaleci Yavuz), Kakuç (Mehmet ÇETİN) aklımıza gelen, ve tabii daha birçok futbolcular.  

Bunlardan Kolo Yusuf, Kakuç (Mehmet ÇETİN), Kaleci Ahmet DURMAZ , Dilaver ÜSTÜNDAĞ, Cengiz AYDIN, Ahmet ÇETİN (Kakuç’un Kardeşi)ve Kaleci Yavuz DERİN Elazığspor’da profesyonel futbol hayatını da katıldılar.

Bir başka önemli husus da, her birinin dinî eğitimi vardı ve bu eğitimi çoğunlukla Bölge Camii Kur’an Kursu’nda aldılar. Her biri Vatansever, Türk Milliyetçisiydiler.

Bugünkü Fırat Üniversitesi’nin Merkez Yerleşkesi, eskiden At yarışlarının yapıldığı açık bir Hipodromdu. Benim Kirvem olan rahmetli Tahsin AYIK da bir yarış atı yetiştiricisiydi. Sayesinde at binmeyi öğrenmiştim.

Hipodrom, yarışlar dışında futbol sahası olarak hizmet verirdi. Çok iddialı, Büyük Takım-küçük takım maçları orada yapılırdı. Zaman zaman da diğer mahallelerle ateşli maçlar oynanırdı. Kaleci Antrenörü Nadir BAHADIR ve bir antrenör gibi hareket eden, futbol sevdalısı Belediye Zabıtası Çavuşu Behri ÇAVUŞ veya Bahri Dayı namlı Bahri ÖZMEN mahallenin futbol duayenleriydi. Kenan ve Yavuz DERİN’in dayıları, daha yeni kaybettiğimiz Kaleci Uğur (Deli Uğur) bizim mahallede oturmazdı ama, hem mahallemizin insanı gibiydi, hem de zaman zaman Nadir Amca onu da çalıştırırdı.

Bu mahallede yetişmiş insanlar spor, tiyatro, müzik gibi alanlarda isim yaptılar. Mesela “Çakıl Taşları” ve “Gelde Çıldırma” adlı temsillerin oyuncuları, büyük ölçüde,  mahallenin gençleriydi. Bugün o gençlerden bazıları Ses Sanatçısı, Besteci, Saz Sanatçısı ve müzik Profesörü oldular.

Kral Hasan, Ahmet AKLİMAN gibi kunduracı ustaları da ün salmışlardı.

Çiğ köfteci Pala Mehmet, zannediyorum, seyyar çiğ köfte işini Elazığ’da ilk başlatan kişiydi.

Elazığ’ın çarşı merkezi dışında, en lezzetli yemekleri Bölge Mahallesi’nin lokantalarında yerdiniz. Lokantacı İzzet Usta, kıymetli aşçılardandı.

Bölge Camii’nin arkasında bir Yükseköğrenim Yurdu vardı. Bölge Camii cemaatı, Ramazan’da iftar yemeklerinde Yurtta kalanları evlerine götürüp ağırlamak için yarışırlardı. Keza Bayram günlerinde, O yurtta kalıp da memleketine gidemeyenleri sabah Bayram yemeğine götürür, Ana-baba’dan ayrı gariplik çekmesinler diye gayret ederlerdi.

İlgi çekici şakalaşmalar, imece usulü dayanışmalar, harçlıkları paylaşmalar, sevinci, üzüntüyü paylaşmalar sıradan görülürdü. Çünkü bunlar birer doğal refleks idi.

Şehirdeki yenilikler genellikle ve bildiğimiz kadarıyla, bu mahalleden çıkardı.

Yiğitlik, mertlik, delikanlılık Bölge Mahallesi gençlerinin şiarıydı. Çünkü Onlar Elazığ-Harput Kültürü ile donanmıştı.

Hüseyin ALPTEKİN ve Mahallemizin Teyzesi Müzeyyen ALPTEKİN’in evindeki doyumsuz Kürsübaşı meşklerinden sanatçılar çıktı. Özellikle benim gayet iyi hatırladığım 1967-1985 dönemi Bölge Mahallesi’nin en güzel dönemiydi. 12 Eylül Öncesi sıkıntılar da yaşanmasına rağmen Mahalle yukarıda saydığımız özelliklerini yitirmedi.

Mahallemizin sakinlerinden aklımıza gelen ve arkadaşlardan derlediklerimin isimlerini yazmak isterim.

VEFAT EDENLER

Bünyamin EROĞLU (Böyük Abe), Hürrem MAHMAT, Otobüsçü Pala Arif MURAT , Otobüsçü Celal DEVECİOĞLU, Selim DEVECİOĞLU, Pala Yusuf (Emekli), Osman BAL, Ömer BAL, M. Ali KARTAL, Aydın ERİŞİR, Efsane Muhtar İzzet İNALLİ, Nuri İNALLİ, Rıfat İNALLI, İshak İNALLI, Ahmet MÜLAYİM, Kazım MÜLAYİM, Ekrem ÖZEN, Hal Komisyoncusu Avni KÜÇÜK; oğulları Ali Küçük, Bedrettin Küçük, Kral Hasan GÜL, İskender SONGUR, Tahsin AYIK, Hüseyin ALPTEKİN, Mehmet ALPTEKİN, Hasan ALPTEKİN, Nadir BAHADIR, Yaman KESİCİ, Ahmet DERİN, Bekir GÜL, Metin KOKACİN, Çerkez KOKACİN, İskender SUNGUR, Hüseyin EROĞLU, Ahmet YILMAZ (Dondurmacı Ahmet), Hacı Osman YILMAZ, Fethi EROĞLU, Ömer GÜLER (PALA), Hasan BİNEKTAR (Fırıncı),  Mustafa GÜLER (KILO), Fehmi BAY, Hüseyin TEL, Müslüm GÜNEBAKAN, Satım ÖZTÜRK, İhsan KÜRÜM, Mustafa İSPİR, Metin ÜZER, Berber ORHAN, Vahdettin  AKARSU, İbrahim DERİN, Asım ÇİÇEK, Hakim Hasan ALPTEKİN, Berber Faik SÖNMEZ,  Selahattin KELEŞTİMUR, Mehmet ÖZDEMİR (Eski Milletvekili), Fikri ŞİRİNOCAK, Ekrem ÖZEN, Ahmet Turan YILDIRIM, Ahmet ALADAĞ, Vahap CAN, Ramazan ACAR, Şevki  POLAT, Mehmet CAN, Nejdet ALTINTERİM, Osman ÇİÇEK, Bakkal Mahmut DEDE, Bakkal Şevki DAYI, Bakkal Mustafa Amca, Öğretmen Reşat ÇETİNER, Nafiz TURAN, Fırıncı BAHRİ, Fırıncı AZİZ, Abdullah AKARSU, Turan ORUÇ, Necmettin TURAN, Reşat ATAŞ, Latif ATAŞ, Halil ATAŞ, Kemal YAĞBASAN, Ruhi ALTUNTAŞ, Ahmet MUTLU, Taksici Mehmet Ali DEMİR, Grayderci Süleyman, Astsubay Faruk ÖZMEN, İdris ATAŞ, Otobüsçü Hacı GIYASETTİN, Kazım BİLGİN, Rıdvan GÜNDOĞDU, Sami YETGÜN, (Sami BABA), Fikri ÜSTÜNDAĞ (Akpazar Belediye Başkanı), Hacı Nevzat, Kamber (Dayı) BULUT,  Bayram BULUT, Öğretmen Hüseyin ÖZCAN,  Cemil GÜLYAŞAR,  Şevki BULUT, Hüseyin ÇİÇEK, Kadir BULUT, Öğretmen Hüseyin YILDIRIM, Öğretmen Mehmet EFE, Mustafa ÇETİN, Şevki POLAT, Hayrettin AYDIN,  Şerif ASLAN (Şerif Dayı), Selim ASLAN, Zülkarneyn GERGİN.

HAYATTA OLANLAR

Elazığ Eski Milletvekili Naci TAŞEL, Yunus ÖZDEMİR, Bedrettin KELEŞTİMUR, Prof. Dr. Haluk KELEŞTİMUR Cüneyt KELEŞTİMUR, Prof.Dr.-Eski Rektör Fahrettin KELEŞTİMUR, Zabit DURMAZ, Cengiz AYDIN, Ahmet DURMAZ, Prof. Dr. Türker EROĞLU, Prof. Dr. Mustafa YAĞBASAN, Prof. Dr. Tarık ÖZCAN, Öğretmen Hasan ÖZCAN, Yusuf EROĞLU (Uzman Veteriner Hekim), Mahmut ÖZDEMİR, Ekrem GERGİN, Mehmet MUTLU, Grayderci Süleyman Oğlu Bozo Yüksel (Bankacı), Salih ÖZDEMİR, Pilot MEHMET, Ahmet ÖZDEMİR, Rıfat GÜNEBAKAN, Nejdet TURAN, Sadık ŞENEL, Mehmet BİLİK, Alaattin MAHMAT, Davulcu Ramazan GÜNGÖR, Fehmi YAVUZ, İbrahim TUNCER, Bahri GERGİN, Fahri GERGİN, Muharrem TURAN, Reşat DEMİREL, Cahit BİLGİN, Prof. Dr. Mustafa İNALLI, Öğretmen Sebahattin MAHMAT, Ali BEY’in Oğulları Ahmet ve Halit, Kemal BAYDEMİR, Alattin BAYDEMİR, Murat ALADAĞ, Prof. Dr. Sebahatttin DEVECİOĞLU, Nejdet GÖRÜR, Necati GÖRÜR, Naci AKARSU, Mehmet ÇETİN (KAKUÇ), Ali TUNCER, Ramazan TUNCER, Hüsamettin ÖZTÜRK, Kemal ŞİRİNOCAK, Avukat İrfan SÖNMEZ, Atik AĞAOĞLU, Öğretmen Dilaver ÜSTÜNDAĞ, Abdullah ÜSTÜNDAĞ, Fikri AĞAOĞLU, Ahmet ÇETİN, Kadir ÇETİN, Faruk ATAŞ, Fahrettin BUYRUK, Mehmet Emin BUYRUK, Hasan ÖZTÜRK (Ankara Devlet Korosu Ses Sanatçısı), Mehmet ÖZTÜRK, Selami DEVECİOĞLU, Ekrem         GERGİN, Bekir AY, Yasin SÖNMEZ, Ahmet EFLATUN, Galip BELHAN, Öğretmen Sabri MURAT, Hacı Günay POLATKAN (Otobüsçü), Turan CELAYİR, Ahmet DOĞAN, Yaşar DOĞAN, Kudret ÜSTÜNDAĞ, Fethi DOĞAN, Yaşar BAL, Bekir ELMA, Ömer TEL, Sait TEL, Mamoş ELMA, Derviş CANBAY, Raif CANBAY, Yaşar ELMA, Lütfü YILDIRIM (Doktor Lakaplı), Nevzat ELMA, Fatih EROĞLU, İsmail, EROĞLU, Alpay YURTSEVER, Akif ALADAĞ, Talat ALADAĞ, Turan YANIC (Müteahhit Turan), Veysel SÖNMEZ, Rasim KARTAL, İsrafil YAVUZ, İsmet YAVUZ, Mehmet ALTINTERİM, Naim AYDIN, Sayım AYDIN, Terzi VAHAP, Mustafa MAHMUT, Mehmet MAHMUT, Mustafa ÖZDEMİR, Mithat TURAN, Öğretmen Müfit ÇETİNER, Münir ÇETİNER, Mevlüt AYIK, Mehmet KÜÇÜK, Emekli Albay Ahmet YILDIRIM, Necdet TURAN, Erdoğan KESİCİ, Erdoğdu KESİCİ, Fırıncı Nadim KAYA, Erol KESİCİ,  Orhan AYDIN, Faruk ATAŞ, Fahrettin AKBABA, Celal BAL, Enver BAL, Mehmet YAVUZ (Yavuz Hoca), Öğretmen Talat EFE, İhsan BAHADIR, Zeki GÖÇER, Selçuk TELLİ, Veysel SÖNMEZ, Ahmet ACET (Prof. Dr.), Ömer ÖZMEN (Veteriner Hekim), Öğretmen Hayrullah ÖZMEN, Raif ACAR (Akpınar Mahallesi Muhtarı), Faruk YILDIRIM (Tore BABA), Mehmet YILDIRIM, Zekeriya YILDIRIM, İbrahim YILDIRIM, Hürrem AKARSU, Ahmet AKARSU, Erdal DOĞAN, Metin GÜNEŞ, Öğretmen Metin DİK, Sezai AKLİMAN, Ahmet AKLİMAN, Cevdet AKLİMAN, Tahsin SÖNMEZ , Murat AYDIN, Ferhat AYDIN, Hacı Eren (İhsan) BAHADIR, İlhami AYDIN, Hısım Hasan DOĞAN, Osman DOĞAN, Mehmet DOĞAN, Suat GENÇ (Şıho), Yaşar DOĞAN, Turgut YAVUZ, İlhami BAY,  İlhan YAVUZ, Özkan YAVUZ, Atilla YAVUZ, Zülküf Yavuz, , Hasan ÇİÇEK, Mustafa ÇİÇEK, İbrahim AYAZ (Fırıncı İbo), Akın AYAZ,  Mehmet ÇİÇEK, Fuat ÇİÇEK, Vahap ÇELİK, Nihat ÇELİK, Fuat ÇELİK,  Ufuk İSPİR, Işık İSPİR, Şafak İSPİR,  Sezai YENİSU, Senayi YENİSU, Yaşar ACAR, Celil ERDOĞAN, Ast.Sb. İlhan ERDOĞAN,  Ast. Sb. Ayhan ERDOĞAN, Şevket ERDOĞAN, Mustafa KIRTEPE, Adil EMRE, Aydın EMRE, Lütfü SONGUR (Emekli Astsubay), Yavuz GEZER (Emekli Albay) Mehmet SONGUR (Emekli Albay), Gıyasettin ÖZDOĞAN, Dr. Nizamettin ÖZDOĞAN (Eski Milletvekili), Burhanettin ÖZDOĞAN, Doğan ÖZDOĞAN, Yavuz ÖZDOĞAN, Agop AKGÜN, Mehmet Zeki YAĞBASAN, Kenan DERİN, Yavuz DERİN, Aydın BAL, Yasin SÖNMEZ, Mevlüt SÖNMEZ, Yusuf SÖNMEZ,  Alaattin YILMAZ, Selahattin YILMAZ, Faruk TANGÜLÜ, Haluk TANGÜLÜ, Şemsettin YILMAZ, Hilmi MÜLAYİM, Mehmet MÜLAYİM, Mehmet GÜLMEZ, Alaattin GÜLMEZ, Necati GÜLMEZ, Cahit ALTUNTAŞ, Zeki MÜLAYİM.

Değerli Okurlar, bir mahallenin tamamını hatırlamamız ve yazmamız mümkün değil. Hanımlar özele girdiği için yazmadık. Affetsinler. Hatırlayabildiğimiz mahalle sakinleri bu kadar. Unvanlarını hatırladıklarımı da yazdım.Yardım ve desteği için Kıymetli Kardeşim Yaşar BAL’a teşekkür ederim. İnşaallah Elazığ Ansiklopedisi yayımlandığında eksiklerimizi gidereceğiz. Bana eksik bilgileri iletirseniz müteşekkir olurum. Hakkınızı helal ediniz.

Bölge Mahallesi’nin yeni yetişen gençlerinin de Gakkoları, Dedeleri ve Babaları ve gibi Elazığ Harput Kültürüyle donanması dileğimdir.

Her ne kadar sürçü lisan ettiysek affola.

Mail Adresim: [email protected]