Türk lirasının Dolar ve Altına karşı değeri gittikçe azalıyor yeni rekorlar kıran dolar 10 TL seviyesini aşarak sene başından bu yana yaklaşık olarak %34 oranında değer kazandı. Sene başında 455 TL olan gram altın ise 600 TL seviyesine çıkarak tarihi rekor seviyelerine yükseldi.

Yükselişin ana sebebi olarak enflasyon oranlarının yüksek seyretmesi ve faiz oranlarının düşüşü diyebiliriz. Peki, Döviz ve Altındaki yükseliş devam eder mi?

Dünyada enflasyon oranlarının yükselmesi, ABD de geçen hafta açıklanan enflasyon oranının %6,2 çıkması Avrupa ve Asya ülkelerinde yükselmesi enflasyonun dünyada geçici yükselişten çok kalıcı bir enflasyona doğru gittiğimizi gösteriyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde enflasyonun yüksek olması, yerel paranın değer kaybetmesi, alım gücünü düşürürken korunmak amaçlı Altın ve Dövize olan talebi arttırıyor. Böylelikle döviz ve altın yükselişi yeni rekorlar kırmaya devam ediyor.

Fiyatları teknik olarak analiz edersek;

DOLAR:  10 TL psikolojik bir rakam, buraların kırılması önümüzdeki günlerde 10,30 seviyesini aşarak yeni rekor seviyeleri görebiliriz. 10 seviyesinin geçilememesi ve satışların hızlanması durumunda ise 9,80-9,70 seviyelerine kadar düşüş yaşayabiliriz.

ALTIN: Dünyada enflasyon oranlarının yükselişi, enflasyondan korunma amaçlı Altın alımlarını arttırdı ve ONS fiyatlarını 1810 seviyelerinden, 1868 seviyelerine kadar yükseltti. Yurt içinde gram Altın fiyatlarını 565 seviyelerinden 600 seviyelerine kadar taşıdı. Önümüzde ki günlerde ONS’un 1875 seviyesini yukarı yönde kırması durumunda 1910 seviyelerine kadar yükseliş yaşayacağını, gram TL de ise 610-612 seviyelerine kadar yükseliş öngörebiliriz. Olası düşüşlerde ise 590-570 seviyelerini öngörebiliriz.

GÜMÜŞ:  Son günlerde Gümüş fiyatlarında ise metallere olan talep ile birlikte 6,8 TL olan gümüş 8’lere kadar yükseliş yaşadı. Gümüşün teknik olarak bundan sonra ki süreçte talep görebileceğini ve yükselişlerin devam edebileceğini söyleyebiliriz. Gümüşün ONS’unu ise 22,80-24,80 yukarı yönde kırmasıyla trendin yukarı doğru devam etmesini ve önümüzdeki günlerde 26,50 seviyelerine kadar yükselişini söyleyebiliriz.

Perşembe günü para piyasası kurulu toplantısında alınabilecek olası kararları değerlendirecek olursak; faiz indiriminde Dolar ve Altın kurunun yukarı yönde hareket edeceğini, faiz oranlarının sabit tutulması halinde ise Döviz Kurlarının ve Altının aşağı yönde hareket etmesine neden olacağını söyleyebiliriz.