Merkez Bankaları faiz kararları geçen hafta açıklandı.

Buna göre Amerika Merkez Bankası faizleri 75 baz puan yükselterek 3,25 seviyesine yükseltti.

İsviçre Merkez Bankası eksi seviyede olan faizi 75 baz puan yükselterek 0,50 seviyesine yükseltmiş oldu. İngiltere Merkez Bankası 50 baz puan yükseltti. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ise faizleri 100 baz puan düşürerek 13 seviyesinden 12 seviyesine düşürmüş oldu.

Japonya Merkez Bankası faizleri sabit bırakırken yeni Dolar paritesinin 146 seviyesine çıkması ile Dolar’a müdahale ederek 141 seviyesine düşürdü. Gelen tepki alımları ile Dolar 143,50 seviyesine yükseldi. Paritenin yükselmesi halinde tekrar müdahale edeceğini belirtti.

Amerika Merkez Bankası (FED) Enflasyon’u düşürmek için faiz artışına devam edeceği 2022 yılı sonunda faizlerin 4,25-4,50 seviyesine yükselteceği sinyalini vermiş oldu. Faizin yükselişinin ekonomide durgunluğa sebep olacağı büyümeyi yavaşlatacağı ve bunun istihdama yansıyacağı kaygıları başlamış durumda. Özellikle Avrupa tarafında gaz ve enerji sıkıntılarının olacağı Enflasyon’un yükselişin devam edeceği bu durumun da Avrupa ekonomisini çok kötü etkileyeceği beklentisi oluşmuş durumda. Dünyada enflasyonun bir müddet daha yüksek kalacağı, düşürmek için faiz artışlarına devam edeceklerini ama bunun büyüme ve istihdamı etkileyeceklerini, Enflasyon ile mücadelede bunu göze aldıklarını görüyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ise Enflasyon’dan çok büyüme ve istihdam odaklı bir politika uyguladıklarını büyümenin olması için faiz oranlarının düşük olması gerektiğini savunmasından dolayı Dünya Merkez Bankaları ile ayrışmış durumdayız.

Dolar’ın tüm Dünya’da değer aldığı Amerikan tahvil faizlerinin ve Dolar endeksinin rekor kırdığını görüyoruz. Bu durum Euro/Dolar paritesini 0,9680 seviyesine düşürerek son zamanlarının en düşük seviyesini göstermiş oldu.

İngiltere Merkez Bankası’nın faizleri 50 baz puan düşürmesi piyasa beklentisini karşılamadı ve Sterlin 1.0845 paritesi ile son 20 yılın en düşük seviyesini görmüş oldu. Sterlin/TL 21.80 TL seviyesinden 19.95 TL ye kadar düşüş yaşadı. Düşüşler kısa vadede alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Euro/TL ise 18,30 TL seviyesinden 17,85 TL seviyesine kadar düşüş yaşadı.

Avrupa Merkez Bankası’nın gelecek ay faiz artırım tarihine kadar bu sürecin devam edeceğini ve agresif faiz artışı olduğu takdirde, Euro’da yükselişlerin başlayacağını söyleyebiliriz. TCMB faiz kararından sonra Dolar/TL de ise yeni rekorların geldiğini ve yükselişin önümüzdeki günlerde devam edeceğini teknik olarak Dolar/TL’nin 18,50 TL seviyesinin kırılması ile 18,70-18,90 TL seviyesine kadar çıkış olabileceğini tahmin ediyoruz.

Altın tarafında ise uzun bir müddettir kıramadığı 1675 ONS seviyesini aşağı yönde kırdı ve 1640 seviyesine kadar düşüşlerin olduğunu gördük. Amerika’da faizlerinin yüksek kaldığı müddetçe satış baskısının devam edeceği teknik olarak Altın’ın ONS’unun 1620-1570 destek seviyesine kadar düşüşler olabileceğini tahmin ediyorum. Gram/TL’de ise daha önce söylediğimiz 960-990 bandına gelmiş bulunuyoruz. Gram/TL fiyatlarının ONS hareketine bağlı olarak hareketli geçeceğini metallerdeki baskıdan dolayı aşırı yükselişin kısa vadede olmayacağını tahmin ediyorum.                                            

YASAL UYARI!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.