Piyasaların merakla beklediği Dünya finans ve ekonomi piyasalarını etkileyen ABD’deki Enflasyon oranları geçen hafta açıklandı…

Açıklanan Enflasyon oranı piyasa beklentisinin üzerinde çıktı ve Amerika Birleşik Devletleri’nde Enflasyon, Eylül ayında aylık bazda yüzde 0,4 artarken yıllık bazda ise yüzde 8,2 olarak gerçekleşti.

Çekirdek Enflasyon ise yüzde 0,6 artarak 1982 Yılı’ndan bu yana son 40 senenin en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 6,6 olarak gerçekleşti.

Açıklanan verilerden sonra Amerika Merkez Bankası FED’in, Kasım ayında yapacağı faiz toplantısında faizlerin 0,75 baz puan artırılması ihtimalini yüzde 100’e çıkarılmış oldu. FED’in 2022 Yılı’ndaki yapacağı Kasım ve Aralık ayındaki toplantılarında faiz artışlarının devam edeceği netleşmiş oldu.

Enflasyon oranlarının kalıcı bir şekilde yükselmeye devam ettiği ve düşüşlerin uzun bir zaman alacağı beklentileri, ABD’de önümüzdeki Kasım ayındaki toplantıda 0,75 ve Aralık ayındaki toplantıda ise 0,50 puan faizlerin yükseltilmesine kesin gözüyle bakılması, Dünya ekonomisin Resesyona girme ihtimalini artırmış oldu.

Özellikle Avrupa ekonomisi yaşanan enerji krizi ile beraber faiz oranlarının yükselişi ile zor duruma girdi. Faiz oranlarının yükselecek olması Avrupa’yı zor durumda bırakarak ekonomideki durgunluk ihtimalini artırmış oldu.

Merkez Bankası Başkanı Şahap KAVCIOĞLU, Ankara Ticaret Odası’na gerçekleştirdiği ziyaretlerde açıklamalar yaptı. KAVCIOĞLU yaptığı açıklamalarda; Dünya ekonomisindeki gelişmelere değinip, Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin resesyon riski ile karşı karşıya olduğunu ifâde etti. En son olarak ise; “Resesyon konuşulmayan tek ülke Türkiye’dir” dedi.

Faiz indirerek ekonomiyi canlı tutmaya çalışan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, 20 Ekim Perşembe günü faiz oranlarını açıklayacak. Faizlerin yıl sonuna kadar tek hanelere düşeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı ERDOĞAN’ın açıklamaları bu ay faizlerin 100 baz puan düşürüleceği ihtimalini yükseltmiş oldu. Türkiye’de Faizlerin düşürüleceği, ABD ise Enflasyon’unun yüksek çıkması ve faiz artışına devam edeceği beklentileri Dolar/TL kurunun uzun bir süredir kıramadığı 18,60 seviyesini geçerek 18,70 TL -18,90 TL seviyelerine kısa vadede yükselişini gerçekleştirebilir.  

ABD’deki Tahvil Faizlerinin ve Dolar endeksinin yükselişi Dolar’ın tüm Dünya paralarına karşı güçlü duruşunun bir müddet daha devam etmesini, Dolar/TL kurunun bu seviyelerin altına düşmeyeceğini söyleyebiliriz.

ABD ekonomisinin, Avrupa’dan iyi bir durumda olduğunu ve böylelikle Euro/Dolar Paritesinin 0,9650-0,9850 seviyesi arasında bant hareketini sürdürmesini bekliyorum.

Tüm Dünya da Merkez Bankalarının faiz artırım sürecin devam edeceği ve durgunluğun başlayacağı haberleri Altının ONS’unu baskı altında tutarak satışların hızlanmasına sebep oldu. Satışların ardından, ONS fiyatı 1685 seviyelerinden 1640 seviyesine düştü. Teknik olarak 1670 seviyesi altında kaldığı müddetçe 1620- 1570 seviyelerine düşüş ihtimalini artırmış oldu. ONS Altın’ın yükselişini sürdürmesi için 1680-1720 seviyelerinin üzerinde kapanışların olması gerekiyor.

Gram Altın ise kırmakta zorladığı 1045 TL seviyesini test ederek geçemedi.  Gram Altın düşüşlerine devam ederek 985 seviyesine düştü. Gram Altın’ın, ONS ile beraber düşüşüne devam etmesi halinde 960 TL seviyesinden destek bulmasını bekliyoruz. Gram Altın da bant aralığı 960-1025 seviyeleri olarak belirtebiliriz.

YASAL UYARI!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.