Türkiye gündemini meşgul eden piyasaların ve vatandaşların merakla beklediği faiz kararı 21 Ekim günü Merkez Bankası PKK toplantısında alınan karar ile faiz oranları 200 baz puan düşürülerek yüzde 16 seviyesine indirildi. Piyasa beklentisi  faizlerin 50-100 baz puan indirilmesi yönündeydi. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun daha önceki konuşmalarında belirttiği gibi faiz enflasyonun üzerinde olacak söylemi geçen ay düşürdüğü 100 baz puan ile faiz  enflasyonun altında kalmıştı ve daha sonra manşet enflasyon değil çekirdek enflasyonun üzerinde olacak söylemi bu toplantıda 200 baz puan düşürerek  yüzde 16.98 olan çekirdek enflasyonun da altında kalmış oldu.

Para kurulunun toplantı karar metninde politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığını belirtmesi 100 baz puan daha indirebileceğini söyleyebiliriz. Bu durumda faiz kararı açıklanmadan önce 9.28’lerde olan Dolar kurunun tarihi rekorlar kırarak 9.65’lere kadar yükselmesini görmüş olduk. Bundan sonraki süreçte teknik olarak 9,60 seviyesinin bir direnç olduğunu kırılması halinde yıl sonuna kadar 100 baz puan daha düşürülmesi varsayımı ile doların yıl sonu kur tahminini 9.80-10.30 seviyelerine yükselmesini ön görebiliriz. Faizlerin düşük ve enflasyonun altında olması yatırımcıların Türk Lirası’ndan kaçışını hızlandırarak dövize ve altına olan talebini arttırır. Merkez Bankasının önümüzdeki aylarda yıl sonuna kadar enflasyonun yükselmeyeceğini öngörmesi 9.65 seviyesine yükselen dolar kuru ile biraz zor gözüküyor.

Altın; dünyada enflasyonun yüksek olması ve tedarik zincirindeki sıkıntılar enflasyondan korunmak amaçlı, altına olan talebi arttıran 1770 ONS seviyelerinden 1810 seviyelerine yükselerek Dolar kurununda 9,65’lere yükselmesi ile altının gram fiyatının daha önce gördüğümüz 542 seviyelerini geçerek tarihi rekor kırarak 561 seviyelerine kadar yükseldi. Altının önümüzdeki günlerde 557 seviyesinin üzerinde kalması durumunda 570 ve 590 seviyelerine kadar yükselmesini sağlayabilir. Teknik olarak 557 seviyesini geçemediği takdirde 542-547 seviyelerine kadar düşüş ön görebiliriz.

Geçen pazartesi Bitcoin’nin vadeli piyasalarda işlemlere açılması ile değerini arttırarak 67.000 seviyelerine kadar yükseltti. Buradan gelen satışlar ile 60.000 seviyesine kadar düştü. 60.000’lerin kırılması durumunda tekrar 54.000 seviyelerine kadar düşüş yaşayabilir. Bitcoin öncülüğünde alt coinlere gelen taleplerde yükseliş oldu.

Önümüzdeki sürecin dolar kuru ve enflasyon açısından sıkıntılı olduğu faizlerin düşük kaldığı bir dönemde döviz kurunun yüksek seyretmesi ile enflasyondaki yükselişin geçici olmadığını hep beraber görebiliriz.