Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Perşembe Günü toplanarak 2022 yılının ilk faiz toplantısını gerçekleştirdi...

Piyasalar tarafından merakla beklenen ve döviz kurlarını çok fazla etkileyen faizleri %14 seviyesinde bırakarak değiştirmedi. Son zamanlarda piyasalar açısından gerçekleştirilen en sakin toplantı diyebiliriz. Para Politikası Kurulunun açıklamalarında enflasyondaki yükselişin, döviz kurlarındaki sağlıksız fiyat oluşumlarının, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar, tedarik zincirindeki aksaklıklar ve talep gelişmeleri etkili olduğunu belirterek enflasyonda baz etkilerinin ortadan kalkması ile Dezenflasyonist sürecin başlayacağını belirtti. Yani enflasyonun yavaş yavaş aşağı doğru düşme eğiliminde olacağı bir sürece girdiğini belirtiyor. Gıda, enerji ve tarımsal emtialarının yüksek oluşu enflasyonun önümüzdeki aylarda %45-50 seviyelerine çıkmasına sebep olacaktır.                          

2022 yılında enflasyondaki düşüşlerin yılın ikinci yarısından sonra başlayacağını ve yıl sonunu %30 seviyelerinde kapatacağını tahmin edebiliriz. Faizlerin sabit kalması Döviz ve Altın piyasasını az da olsa aşağı yönde baskılayarak, Dolar da 13,30 TL, Altın da ise 785 TL seviyelerine kadar düşmesine sebep oldu.                                                                                                                                                              Önümüzdeki süreçte teknik olarak Dolar’ın da 13.10 ile 13.90 bant aralığında hareket etmesini bekleyebiliriz. Doların 13,90 TL seviyesini yukarı doğru kırılması halinde 14.50’ye kadar yükselişi yaşanabilir. Aşağı tarafta ise 13,10 TL seviyesinin kırılması ile 12,90-12,70 seviyelerine kadar düşüş öngörebiliriz.

Altın tarafında ise jeopolitik risklerin artması (Rusya-Ukrayna geriliminin tırmanması) ONS’un 1810 seviyelerinden 1848 seviyelerine kadar yükselmesine, Gram Altın’ın ise TL bazında 795 TL seviyelerine çıkmasına sebep oldu. Gerilimin sürmesi halinde ONS bazında 1870-1910 seviyelerine yükseliş yaşanabilir. Gram Altın da ise 810 TL seviyelerine yükselmesini ön görebiliriz.                          Altının ONS’unu baskı altında tutan en büyük sebeplerden biri Amerika Merkez Bankası (FED) 25 Ocak günü yapacağı yılın ilk toplantısında önce faizlerin Mart toplantısından daha önce yükseltilmesi ve bilanço daraltılmasına giderek tahvil alımlarını aylık 60 milyar Dolara çıkarmasıdır. Piyasadaki bol likiditenin azaltılması ister istemez metallere olan talebi azaltacaktır.                                                          Ancak enflasyonun yüksek oluşu ve enflasyondan korunmak amaçlı Altına olan talebin ONS’a bir nebzede olsa destek olabilir.

Hızlı düşüş yaşayan Bitcoin ve Kripto Paralarda, ‘’Boğa sezonunun 2022 yılında yerini Ayı piyasasına mı bıraktı?’’ Görüşleri ön plana çıkmış gözüküyor. Bitcoin ve Kripto Paraların düşüşünü, en çok Amerika Hükümeti’nin getireceği yeni yasal düzenleme ve Rusya Merkez Bankası’nın Bitcoin ve Kripto Paraların, üretim ve madenciliğinin yasaklanmasını önermesi, düşüşü tetikleyen nedenler arasında sayabiliriz. Teknik olarak 38.500 USD seviyelerinin aşağı yönde kırılması, 28.000 USD seviyelerine düşmesine ve ‘’Ayı piyasasının’’ başlamasına neden olabilir. 38.500 USD seviyesinin kırılmaması ve buradan gelen tepki alımları ile 43.000 USD seviyelerini geçersek yeni alımların gelebileceğini ve ‘’Boğa Piyasasının’’ bitmediği anlamına gelebilir...                                                          Önümüzde ki süreçte yapılacak yeni düzenlemeler, ülkelerin Kripto Para Piyasasına pek olumlu bakmadıklarını göstermiş oldu.

Yasal Uyarı: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.