Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ortaya atılan yeni ekonomi modelinde, cari fazla vererek enflasyonun düşeceğini yüksek döviz kuru ile ihracatın artacağını ve büyümenin yüksek seviyede olacağını ve istihdamın artacağını savunuyor. Yeni ekonomi modelinde en erken bir veya iki yıl içerisinde sonuç alınabileceği tahmin ediliyor. 

Bu ekonomi modelinin enflasyonun dünyada yükseldiği ülkelerin faiz arttırma sürecine girdiği bir dönemde alınması iktisatçılar ve ekonomistler tarafından yanlış bir model olduğu ön görülüyor. Avrupa ülkelerinin Perşembe günü faiz arttırması ve önümüzdeki süreçte faizlerin tekrar yükselmesi ön gördüğü bir süreçte TCBM’nın ısrarla faiz indirmesi ve faiz indirmeye devam edeceği beklentisi oluşması ne kadar yanlış bir adım atıldığının göstergesidir.

Geçen Perşembe günü                Merkez Bankası’nın %15 seviyesinde olan faiz oranlarını 100 baz puan indirerek 14 seviyesine düşürmesi Dövizde yeni rekorlar görmemize neden oldu.

13,80 seviyesinde olan Dolar Kurunun 15’lere kadar çıkmasına neden oldu. Cuma günü kurdaki oynaklıktan dolayı 17 seviyesine ulaşan dolar kuruna merkez bankasından 5. Kez müdahale geldi ve bu müdahalelerin etkisinin sınırlı kaldığı ve yükselişlerin devam ettiğini gördük.

Faizlerin düşürülmesinden dolayı Dövize olan talep artış gösterdi. Yeni Ekonomi Modeline ve Türk Lirası’na olan güvensizlikten dolayı vatandaşlar panik havasıyla varlıklarını dövize ve altına çevirmek istiyorlar. Bu durum ise Döviz kurunu yukarı yönde tetikliyor. Geçen gün Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ‘’Bu model ya tutmazsa ?’’ sorusuna karşılık ‘’üzüleceğini’’ ifade etti ve ‘’bu modelde kararlı olduklarını ve zamanla döviz kurlarının dengeleneceğini, bu süreçte oluşabilecek olumsuzluklara karşı sabırlı olunmasını gerektiğini’’ söyledi.

Altının Ons’unun Amerika Merkez Bankası’nın Çarşamba günü toplantısında faizleri sabit tutarak varlık alımlarını 30 milyar dolara çıkararak önümüzdeki yılda faizlerin arttırılması gerektiğini belirtmesi, Altının Ons’unda satışlara sebep oldu. 1753 seviyesine kadar düşen Ons tepki alımlarıyla 1810 seviyesine kadar yükseliş yaşadı. İç piyasada dolar kurunun yüksek seyretmesi, Gram Altının serbest piyasada 1000 TL’yi görmesine neden oldu.

Sanayici ve iş adamlarının Döviz Fiyatlarının yüksekliğinden rahatsız olduklarını belirtmesi, artık bu kurların ekonomiye yarardan çok zarar verdiğini, sosyal medya aracılığı ile verdikleri demeçlerden anlamış olduk. Sonuç olarak bu Ekonomi Modelinin pandemi ve enflasyonun olduğu, tedarik zincirlerinde sıkıntı yaşandığı ve Merkez Bankalarının faiz arttırma sürecine girdiği bir dönemde alınması yanlış bir karar olarak görülüyor. Bu yeni Türk Ekonomi Modelinden vazgeçilmediği müddetçe ‘’Yüksek Döviz Kurları ve Enflasyon’’ devam edecektir.

Yasal Uyarı!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.