23 Kasım Salı günü ekonomi tarihinde bir ilk yaşandı. Dolar, Euro ve Altın bir iş günü içerisinde yaklaşık olarak  %20 oranında rekor yükselişle tarihe geçmiş oldu.

Yükselişin sebeplerini sıralayacak olursak; en başta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizlerin yüksek olduğu, düşmesi gerektiği ve TCMB’nın para piyasası kurulunda faizlerin düşürülmesi gerektiğini söylemesi, TCMB’nın aralık ayında faizleri 100 Baz puan daha düşürme olasılığı, Gezi Parkı davasında Osman KAVALA’nın tahliye kararının çıkmaması, uluslararası piyasada enflasyon oranlarının yüksek olması ve Merkez Bankalarının faiz arttırması yönünde hareket etmesi, ülkemize para girişlerinin olmaması, ekonomi yönetiminin herhangi bir müdahalede bulunmaması başlıca sebepler olarak gösterilebilir.

23 Kasımda dolar kuru 11,3 seviyelerinden 13,40 sevilerine yükselerek tarihi rekor kırmış oldu. Bundan sonraki süreçte piyasalarda Volatilite’nin düşmeyeceği aşikâr. Bu hafta enflasyon oranlarının açıklanacağı, dolar kurunun 16 Aralıktaki TCMB’nin PPK toplantısına kadar 11,20-13,40 bandında hareket edeceği söylenebilir.

Gram Altın; Altın fiyatları uluslararası piyasada Ons’un 1870 seviyelerine yükselmesi ve dolar kurunun 13,40 seviyelerine yükselmesi ile 23 Kasımda 770 TL’yi görmesine sebep oldu. Amerikan Merkez Bankası FED faizleri 2022 yılının Haziran ayından daha önce yükseltebileceği düşüncesi ile 10 yıllık faizlerin yükselmesi sonucu Ons Altının 1785 seviyesine düşüşü ile 685 seviyelerine kadar düşüş yaşadıktan sonra Kavala davasında tahliye kararının çıkmaması sonucu 720 TL seviyelerine kadar yükseliş yaşadı. Güney Afrika’da yeni varyantların çıkması Altına olan talebi arttırabilir. Bundan sonraki süreçte 690-730 TL bandında merkez bankası kararına kadar hareket edeceğini tahmin ediyoruz.

Borsa İstanbul; Tarihi rekor kırarak 1834 seviyesini görmüş oldu. BİST 100 Endeksinin Dolar bazında 1,36 doları görmesi borsanın Dolar bazında ucuz olduğu ve önümüzdeki aylarda alımların artacağı ve hızlı yükselişlerin olacağını tahmin edebiliriz.

Şu hususu da belirmeden geçemeyeceğim Elazığ şehrimizin en çok Altın ve Döviz bozduran il olarak ilk sırada olması şehrimizdeki yastık altı altınların gün yüzüne çıkmasına sebep oldu. Bu durum şehrimizdeki vatandaşların yüksek kurdan TL’ye geçişini araba ve daire alımı için olduğunu söyleyebiliriz.

Sonuç olarak Faiz İndiriminin devam edeceği ve Enflasyon oranlarının yüksek kalması Döviz ve Altın kurlarında günlük Volatilite’nin yüksek olacağı bir müddet gündemi meşgul edeceğini gösteriyor.

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.