20 Aralık Pazartesi Günü Cumhurbaşkanı ERDOĞAN Dolar kuru’nun 18 TL, Euro Kuru’nun 20,50 Altın Kuru’nun ise 1050 TL seviyesine çıkmasından dolayı Kabine Toplantısı’nın bitiminde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yaptığı basın açıklamasında ‘’TL mevduatlarda yeni bir uygulama başlatacağını söyledi.’’

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve TCMB işleyişinin nasıl olacağına dair detayları paylaştı. Cumhurbaşkanı ERDOĞAN’ın açıklamalarından sonra döviz kurlarının bir gecede %30 değer kaybederek doların 10,50, Euro’nun ise 11,80 ve Altın’ın 650 seviyelerine kadar düşmesine sebep oldu.

 Cumhurbaşkanı ERDOĞAN’ın bu açıklamasını ekonomik olarak olumlu buluyorum.                                     Fakat Cumhurbaşkanı’mızın daha önceki söylemlerinde ki ‘’Yeni Türkiye Modeli’’ ile çelişkili olduğu kanısındayım. Bunu şöyle açıklayabilirim; Düşük Faiz Yüksek Kur ile ihracatı arttırmak, cari fazla vermek, büyümeyi sağlamak ve istihdamı arttırmak yönünde faizlerin düşürülmesi gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı’mız ‘’Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı’nı’’ çıkararak bir nevi yatırımların önünü kesip, yatırımcıların daha garantili ve risksiz olan Faiz’e yönelmelerini sağlamış oldu. %14 faiz ve kur riski olmayan bir yatırıma kim hayır diyebilir?

Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı’nın detaylarını şöyle açıklayabiliriz;

Bunu bireysel müşteriler yapabilecek ancak şirketler bu mevduata katılamayacaklar. Bireysel müşteriler vadeli mevduattan faydalanmak için 3-6-9 ve 12 aylık vadeler şeklinde olacaktır. Bu programı isteyen bankalar ve katılım bankaları dâhil olabilecekler. Tüm bankalar Merkez Bankası’nın belirlediği politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz verebileceklerdir. TCMB her gün saat 11 de alış kuru açıklayacaktır. Bu kur mevduatla vade bitiminde alış kuru olarakbaz alınacaktır. Vade bitiminde Merkez Bankası’nın açıkladığı kur yatırdığı günkü kurdan yüksekse kur farkını Merkez Bankası karşılayacaktır. Aksi takdirde dövizde düşüş olmuşsa politika faizi kadar kar verecektir.             Bu vadeye dâhil olan vatandaşlar vadesi dolmayan mevduatı bozmak isterlerse faizden ve kurdan yararlanamayacaklardır. Vadeyi bozmak istediği tarihte kur yatırdığı günden düşük ise kur farkı alınarak parası iade edilecektir.

Bu açıklanan Yeni Ekonomi Paketi’nin kurları baskıladığını söylemek istiyorum. Önümüzdeki günler için de bir bant aralığı tahmini yapacak olursak;

Doların 9,60-13 seviyelerinde, Altın’ın Gramı’nın ise 570-750 seviyelerinde hareket etmesini ön görüyoruz.

 Doların daha fazla düşmesi ihracatın zarar görmemesi için TCMB’nin alım yönünde müdahale yaparak döviz rezervlerini arttırmasını bekliyorum. Kur Korumalı TL Mevduat Paketi’nin açıklanması Döviz Kurlarında ki yüksekliği ve Enflasyon’u düşürmek için atılan olumlu bir adım olarak görüyorum.