Hareketli bir haftayı daha geride bıraktık. Merkez bankası bu hafta dövize üç kere doğrudan müdahale etti. Merkez Bankası yaptığı açıklamalarında Döviz Kuruna sağlıksız ve aşırı oynaklıktan dolayı müdahale ettiğini söyledi. Geçen hafta başı 13,70 seviyesinden başlayan dolar kuru 13,95 seviyesine yükselince Merkez Bankası müdahalesi geliyor. Merkez Bankası aşırı oynaklıktan değil de sanki kur seviyesinden rahatsız olduğunu 13,95 seviyesinden yaptığı müdahalelerinden anlamış olduk. 14 seviyesi üzerinden hareketin hızlanacağını tahmin etmek zor değil. Enflasyonun %21 seviyesinde olmadığını çarşı ve pazarlarda alış veriş yapınca bunu görmek mümkün. Fiyatların %100 arttığı ve dövizin yükseldiği bir piyasada Faizleri düşürerek Dövize müdahale ederek enflasyonun düşüşünü beklemek zor gözüküyor.

16 Aralık Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yılın son toplantısını yapmak üzere toplanıyor. Faiz kararını saat 14.00’te açıklayacak. Yapılan konuşmalara ve açıklamalara göre faizlerin 100 Baz puan düşürülmesi bekleniyor. Faizlerin 100 Baz puan daha düşürülmesi Döviz Kurlarındaki hareketi arttıracaktır. Olasılıkları değerlendirecek olursak faizlerin 100 Baz ve daha fazla düşürülmesi halinde Döviz Kurlarının yeni rekorlar kırmasını bekleyebiliriz. Faizleri sabit tutması halinde ise döviz kurlarında küçük bir düşüş bekleyebiliriz.

Altın/TL’de ise Merkez Bankası müdahalesi öncesi 800’lere kadar dayanan Gram Altın müdahale sonrası 797’lere kadar düşüş yaşadı.

Merkez Bankası’nın faizi düşürmesi halinde Gram Altının 800-820’lere kadar yükseliş yaşayacağını söylemek mümkün. Merkez Bankasının faizleri sabit tutması halinde ise Gram Altın da 770-760’lara kadar düşüş yaşayabiliriz.

10 Aralık 2021 Cuma günü saat 16.30 da Amerika enflasyon verileri açıklandı. Amerika enflasyon veri ülke genelini ilgilendirdiği gibi gelişmekte olan ülkeleri de yakından ilgilendiriyor. Enflasyon verilerinin yüksek çıkması FED’in faiz artırımını yoluna girmesine sebep olabilir. Bu durum varlık alımını azaltacağı gibi Doların da değer kazanmasına yol açar. Son 40 yılın zirvesinde yer alan Enflasyon verisine göre  ABD'de Enflasyon yüzde 6,8'i gördü. Aylık bazda ise yüzde 0,8 olarak kaydedildi.

Yasal Uyarı!
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.